fbpx

Despre curs

Desen | Monotipie | Serigrafie

Desen și gravură

Exercițiile predate vor ajuta la dezvoltarea unei sensibilități pentru felul de a observa și utiliza linia, forma, culoarea, textura, ritmul, precum și organizarea spațială a elementelor. De asemenea, scopul acestor exerciții este de a oferi participanților capacitatea de a utiliza aceste concepte în mod conștient. Tehnicile utilizate sunt specifice graficii de șevalet, folosind instrumente precum: creioane de grafit, cărbune, cerneală și peniță, acuarele, monotipie și serigrafie.  

DESEN ȘI GRAVURĂ

Desenul este modul instinctiv al copilului de a-și exprima cunoștințele, emoțiile sau lumea lui imaginativă. Tânărul în creștere inventează destul de ușor simboluri pentru a descrie forma umană, formele animalelor și o serie de alte elemente observabile (precum simbolul pentru soare, copac, casă, etc.). Mai târziu, este nevoie să trecem peste simbolurile recurente și să manifestăm un simț al identității în curs de dezvoltare. Pentru ca un tânăr să-și dezvolte potențialul de desenator dar și plăcerea pentru procesul creativ, trebuie să învețe cum să privească cu atenție și curiozitate linia, ritmul, textura și tonul în lucrurile care îl inconjoară dar și în lucrările altor artiști. 

Gravura mărește vocabularul de exprimare al copilului. Activitățile care implică tipărirea oferă o șansă suplimentară de a experimenta cu materialele folosite și de a deveni conștienți de legăturile și efectele pe care formele și culorile le pot avea unele asupra altora. De asemenea, aceste tehnici evidențiază prevalența tehnicilor de gravură în obiectele obișnuite ce ne înconjoară și ajută la aprofundarea cunoștințelor despre aceste tehnici de creare a imaginilor. 

Acest curs presupune o întâlnire săptămânală cu durata de două ore cu fiecare grupă de vărstă. 

Alina Sferle

Alina Sferle

Grafician

alina.sferle@fitt.ro

Durata curs

2 ore / săptămână

 

Perioadă desfășurare

Perioada de desfășurare va transmisă participanților telefonic, în curând.

Locuri disponibile

Grupa 1
10 – 14 ani : 10 locuri

Grupa 2
15 – 18 ani : 10 locuri

 

Teme săptămânale

 1. Introducere 
 2. Artă figurativă / artă nonfigurativă
 3. Punct, linie, pată
 4. Proporția în desenul figurativ 
 5. Cum desenăm după realitate 
 6. Exercițiu de autoportret
 7. Formă și textură 
 8. Compoziție 
 9. Schițe și idei 
 10. Lucru individual 1
 11. Lucru individual 2
 12. Realizarea de ștampile